Een vraag die ik in het veld vaak krijg is welke soorten gaan we planten eind deze maand?
Als je ergens in een duizenden jaren oud UNESCO landschap gaat planten, dan gebeurt dat natuurlijk met alle zorg en afstemming met experts.
Sowieso doen we net zoals overal in de Maasheggen maar een enkele rij planten, dit is natuurlijk ook mooi omdat het dan later gevlochten kan worden.
In de Maasheggen is het merendeel van de heg – of de rug van de heg – is meidoorn. Dit kan zowel één of twee stijlige meidoorn zijn. Uiteraard is al ons plantmaterial autochtoon – dat wil zeggen dat alles uit de Maasheggen komt. En als je de goeie inheemse planten in een heg zet dan is hij nauwelijks vatbaar voor ziektes zoals bacterievuur/perenvuur. De planten zijn vitaler en meer weerbaar voor een veranderend klimaat. Ook zijn de heggen al duizenden jaren met precies díe soorten ecologisch in balans.
Die rug met heg met het merendeel meidoorn vullen we aan met andere soorten. Deze zijn ook uitvoerig besproken met alle experts, en we kwamen uit op de volgende autochtone Maasheg soorten.
Wegedoorn
Wilde Kardinaalsmuts
Spaanse Aak
Rode kornoelje
Hondsroos
Verder planten we geen sleedoorn en vlier omdat deze vanzelf in de heg komen en omdat ze de andere soorten kunnen overwoekeren.
Geef een reactie